Friday, October 24

Gâteau au yaourt - a French yogurt cake / Gâteau au yaourt - francuskie ciasto jogurtowe

(Polish text is under the English)



First time I have read about gâteau au yaourt cake in a great book "Bringing up Bébé" by Pamela Druckerman where she reveals secrets of French parenting (and I, expecting half-French baby at that time, felt obliged to read it!) . I even wanted to note down the recipe for later, but my lazy pregnancy brain forgot about it quicker than I managed to take a pen and a paper.

It appeared to be one of the easiest and delicious cakes on Earth. For sure it's one of the most delicious thing you're gonna bake by yourself if all the complicated layered cake are on the same level of understanding as Higgs boson for you as for me.

What was my surprise when my lovely boyfriend, who used to eat only frozen pizzas for 3 years in a row (and watch TV in a dust-protective mask because he was painting with spray cans at home - for example stuff like that) actually BAKED A CAKE. A cake that smelled like heaven and tasted oh so delicious!

It's traditional French recipe that is often used to engage children into helping in the kitchen. Yes, it is so easy that even an active toddler can make! The cake is so perfect that will easily forgive not perfect measurements of ingredients. The idea is super simple and based on one yogurt cup, that you use to measure all the ingredients. Originally it was meant to be done a popular in France yogurts in glass cup, but you can take whatever you like.

It's easy like counting 1-2-3. 1 is for one cup of yogurt, 2 is for two cups of sugar , 3 is for three cups of flour.

Here is what you will need:
  • a loaf pan (like for baking a loaf of bread)
  • butter for coating the loaf pan
  • 1 yogurt cup
  • 2 yogurt cup's of sugar
  • 3 yogurt cup's of all-purpose flour 
  • 1 yogurt cup's of vegetable oil (I love coconut oil, but you can take sunflower oil as well)
  • 2 large eggs
  • 2 teaspoons baking powder 
  • 1/2 teaspoon salt 
  • 1/2 teaspoon vanilla sugar (not vanillin sugar!)

Preheat oven to 180°C. Coat a standard loaf pan with butter. (Don't add flour for dusting and you'll get these wonderful crusty edges!).
Now the fun part.
Pour 1 cup of yogurt into a medium bowl and don't throw away the plastic cup! Measure one cup of oil with the use of the plastic cup, then two cups of sugar, three cups of flour and pour them all into the bowl. Add eggs, baking powder, salt and vanilla sugar. Whisk it all until blended. Pour batter into prepared pan; smooth top. Bake until top of cake is golden brown and a wooden chopstick inserted into center comes out clean. It takes around 40-50 minutes to bake. Let cake cool in pan and then invert onto a wooden cutting board; let cool completely (if you're able to resist it's SMELL!).
When cooled down can be stored up to 3 days - just cover it with a kitchen cloth so it does not dry too much.

You can make yourself a good rooibos tea and put some of the French songs I posted on my soundcloud:



//




Pierwszy raz przeczytałam o francuskim cieście jogurtowym w książce Pameli Druckerman "W Paryżu dzieci nie grymaszą", która obnaża sekrety francuskiego wychowania (a ja, spodziewająca się w tamtym czasie w połowie francuskiego dziecka, poczułam się w obowiązku zapoznać się z tą pozycją!). Chciałam nawet sobie zanotować ten przepis na później, ale mój nieobecny ciążowy mózg zapomniał o tym wcześniej niż zdążyłam znaleźć coś do pisania.

Wyglądało na to, że to najprostsze i najpyszniejsze ciasto na ziemi. Na pewno będzie to najpyszniejsze ciasto, które uda Ci się zrobić jeśli skomplikowane przekładańce są dla ciebie na tym samym poziomie zrozumienia co bozon Higgsa tak samo jak dla mnie.

Jakież ogarnęło mną zdziwienie gdy mój ukochany, który żywił się równo przez 3 lata wyłącznie mrożoną pizzą (i oglądał telewizję w masce ochronnej ponieważ malował puszkami obrazy w domu - na przykład takie coś) pewnego dnia po prostu UPIEKŁ CIASTO. Ciasto które pachniało nieziemsko i smakowało och, przefantastycznie!

To tradycyna francuska receptura. Często angażuje się do pomocy w kuchni dzieci - tak, jest tak proste że nawet aktywny dwulatek sprosta zadaniu! Ciasto jest tak fajne, że wybaczy wszelkie niedociągnięcia w odmierzaniu składników. Cała idea opiera się na jednym kubeczku jogurtu - dowolnie jakiego. Oryginalnie używano popularnych we Francji jogurtu w szklanym słoiczku, ale można użyć naprawdę dowolnego.

Ciasto jest proste jak policzenie raz - dwa - trzy. 1 - jeden kubeczek jogurtu, 2 - dwa kubeczki cukru, 3 - trzy kubeczki mąki.


Poniżej lista tego, co będziecie potrzebowali:
  • prostokątna forma jak do pieczenia chleba
  • masło do natłuszczenia formy
  • 1 kubeczek jogurtu
  • 2 kubeczki cukru
  • 3 kubeczki mąki 
  • 1 kubeczek oleju roślinnego (ja uwielbiam kokosowy, ale można użyć np. słonecznikowego)
  • 2 duże jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczka cukru waniliowego (nie wanilinowego!)
Podgrzej piekarnik do 180°C. Natłuść formę masłem. (Nie oprószaj mąką ani bułką tartą formy aby otrzymać cudownie chrupiące brzegi ciasta!).
Teraz zaczyna się najlepsza część.
Wlej zawartość kubeczka jogurtu do miski średniej wielkości - nie wyrzucaj opakowania! Posłuży nam do odmierzenia kolejnych składników. Odmierz dwa kubeczki cukru, trzy kubeczki mąki i wsyp do miski. Dodaj dwa jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki curku waniliowego. Wymieszaj wszystkie składniki i przelej do formy wyrównując wierzch.
Piecz ok 40-50 minut do momentu uzyskania złoto-brązowego koloru. Sprawdź czy ciasto upiekło się w środku wkładając do środka drewniany patyczek (może być np. bambusowa pałeczka). Jeśli wyjdzie sucha - ciasto się upiekło.
Pozwól ciastu się ochłodzić, przewróć je i wyjmij na drewnianą deskę do krojenia (aby spód oddychał). Ostudź ciasto jeśli dasz radę oprzeć się temu ZAPACHOWI.
Ostudzone ciasto możesz trzymać do 3 dni - po prostu przykryj je ściereczką aby nie wyschło.

Na koniec do pełni szczęścia możesz zaparzyć sobie rooibosa i puścić moją playlistę z francuskimi piosenkami dla dzieci i rodziców:

No comments:

Post a Comment

Disqus for The Moon Mom